Biisi biisiltä: Leeko Norsu – Eskapismin perusteet

Leeko Norsun debyyttialbumi sai hyvän vastaanoton ilmestyttyään lokakuussa 2020. Ennen varsinaista julkaisua levy pääsi Kaaoszinen ensisoittoon, jota varten allekirjoittanut avasi biisi biisiltä kappaleiden taustoja. Bändin seuraajat saivat lukeakseen nämä myös Instagramissa, mutta niitä tuskin löytää enää, ellei jaksa selata ja selata ja.. Postauksen lopusta löytyy levy kokonaisuudessaan myös kuultavassa muodossa. Enjoy!

1: Puun takaa

Biisi käsittelee elämän rajallisuutta, ja sitä kuinka kaukaa ihminen omaa kuolemaansa pyrkii katsomaan, vaikka se odottaisi jo seuraavan kulman takana. Pohjimmainen ajatus: Huono päivä on jotain, mihin itse en haluaisi elämääni lopettaa. Levyn intro on pehmeä lasku, joka antaa odottaa särökanavan aukeamista aina seuraavaan biisiin saakka.

2: Onks Jumalaa?

Maailman palaessa herää kysymys, oliko tämä tässä, ja tässä kaikki. Biisi on varsinainen alkuräjähdys Leeko Norsun dystopialle. YUP:n innoittamana halusin kirjoittaa novellin, jossa kaikki liittyy kaikkeen. Kertosäkeessä huudellaan viestejä universumin puhelinvastaajaan. Kuulin kommentin, että tämä voisi olla tehty vaikka männäkeväänä. 

3: Lapsuuden loppu

Leeko Norsun lyhyt oppimäärä neljään ja puoleen minuuttiin: The Streetsin ”Dry your eyes” gone wrong, joka alkaa Agentsilla ja päättyy Xysmaan. Kyseessä on erobiisi, joka käsittelee katkeransuloista elämänmuutosta katkeruuden äärimmäisimmästä nurkasta katsottuna. Tarina valintojen maailmasta puhuu kuulijalleen rakkaudella, joka ei omista.

4: Uhkasimulaatio

Uhkasimulaatioteorian mukaan unet valmistavat meitä kohtaamaan ympäröimiämne vaaroja. Valeuutiset, median vastakkainasettelu ja äärimmäiset ajatusketjut ovat omiaan tekemään valveillaolostammekin painajaista. Halusin kirjoittaa biisin muistuttamaan siitä, että myös tästä unesta on mahdollisuus herätä. Biisin riffi tunnetaan nimellä ”brain melter”.

5: Kato peiliin

Biisi syntyi 10+ vuotta sitten, kun parissa kiusaamistapauksessa mentiin liian pitkälle. Sittemmin some on luonut paljon uusia kiusaamisen muotoja, joten aiheensa puolesta kappale on yhä hyvinkin ajankohtainen: sisällä vellova paha olo puretaan muihin sen sijaan, että pyrittäisiin käyttämään samainen energia johonkin rakentavaan. Kuten kitarasooloon!

6: Arkipäivän kohtalotoverit, osa 1

Keikkaspiikki: ”Jengi menee kilpaa kihloihin. Ihanku se ois joku satumainen tila, jolla pitää parisuhde kasassa siinä vaiheessa, ku alkaa se rakastumisen huuma vähä hellittämään: antaa aikaa miettiä, että tyytyykö tähän vai tähtääkö vielä korkeemmalle..” Kertosäkeeseen voi samaistua jokainen ihminen omine ihmeineen. Siinä teemaa kerrakseen.

7: Joulusaarna

HC-pläjäys slovarin perään on omiaan osoittamaan sen, että Leeko Norsu ei ole mikään yhden tempun ihme: Rage against the machine meets The Haunted on jotain mitä tässä maassa ei ole ilman trigattuja rumpuja ennen tehty. Nimestään huolimatta Joulusaarna toimii myös kesäaamun herättäjänä – tämä on testattu empiirisin tutkimuksin todeksi. TJEU.

8: Irrelefantti

Vaihteeksi kolmen säkeistön verran sanottavaa. Eikä sinänsä mikään ihme, musiikki kun on aihe josta voisi tehdä levyllisen syväluotaavaa analyysiä. Ja näin niitä ideoita syntyy, intoilemalla asioista joita kukin meistä rakastaa – ’ei oo välii mitä sä teet, kuha ilmaset ittees’. Kun kuulet ton kertsin, tajuut mitä mä meinaan: luovuus on tila johon meistä jokaisen tulisi pyrkiä.

9: Tavaraluonto

Muutama vuosi sitten vuodettiin tää biisi black fridayn kynnyksellä Soundcloudiin, ihan vaan testiksi. Saatiin tempauksesta hyvää dataa ja tajuttiin, että kertosäkeestä puuttui vielä se jokin: Adiemus-kuoro laulamassa ALE! C-osassa mennään siinäkin black friday -teemalla, joka omaan korvaan kuulostaa hidastetulta Meshuggahilta. Uhkiksen sisarbiisi.

10: Eskapismin perusteet

Oon ite innostunut musasta aikana, jolloin levy oli useimmiten muutakin kuin pelkkä kasa biisejä. Ja jos nimikkobiisi osui ja upposi, annoin lopullekin kokonaisuudelle aikaa aueta. Tällä ajatuksella kirjoitettu grande finale onkin oiva näyte bändin ilmaisutaidosta: räpätään seiskaan, lauletaan about nuotissa ja huudetaan ääneen ihan oikeetakin asiaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s